Małże zapieczone z serem Dorblu

Potrzebne składniki
  • 1 kg świeżych muli
  • 50 g sera Dorblu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

 

 

Na spotkanie z przyjaciółmi
Trudny
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Mule dokładnie myjemy i wykładamy do garnka, zalewamy je winem i dodajemy ostrą paprykę.
  2. Podgrzewamy je pod przykryciem do momentu, aż muszle się otworzą.
  3. Przecedzamy ugotowane mule zostawiając płyn w osobnym naczyniu (jeśli jakieś muszle pozostaną zamknięte, wyrzucamy je).
  4. Do płynu dodajemy stopniowo drobno pokrojony ser Dorblu, wymieszany wcześniej z oliwą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  5. Wybieramy tylko te części muli, w których jest mięso i wypełniamy je serowym nadzieniem.
  6. Układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i skrapiamy je sokiem z cytryny.
  7. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 10 minut, aż farsz się upiecze.

Wykorzystany produkt