Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, Ricottą i jogurtem

Potrzebne składniki
  • 400 g makaronu
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera Ricotta
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy, aż się rozmrozi.
  3. Dodajemy ser Ricotta, jogurt naturalny, bazylii i starty czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie.
  4. Następnie wrzucamy do jednego garnka makaron z farszem i mieszamy ze sobą.
  5. Wszystko przenosimy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy jeszcze plastry sera żółtego i smarujemy koncentratem pomidorowym.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy makaron przez ok. 30 minut.

 

Wykorzystany produkt